Aktuality

2014-11-18

Gorenje: Povolený doping s blahodarnými účinkami

/BRATISLAVA, 18. novembra 2014/  Pohladí zmysly, zahreje a zároveň povzbudí. Šálka horúcej kávy s mliekom či bez neho, s cukrom či bez, patrí k stretnutiam s priateľmi či k chladnému ránu. Nejde však iba o chuťový zážitok, káva v odporučenom dennom množstve telu prospieva. Okrem kofeínu, ktorý má povzbudzujúci účinok, obsahuje množstvo antioxidantov. Tie znižujú riziko vzniku rakoviny a cukrovky, taktiež chránia pečeň. Látky obsiahnuté v káve povzbudzujú centrálny nervový systém a pôsobia dokonca ako prevencia vzniku zubného kazu. 

cappuccino_1_upravené.jpg

Najlahodnejší je nápoj z čerstvo pomletej kávy. Doplnená mliekom je pre žalúdok stráviteľnejšia, pretože mlieko tlmí účinok kofeínu a zvyšuje fyziologickú toleranciu kávy. Pozor však na množstvo vypitých šálok, denný prísun kofeínu by nemal prekročiť 200 až 300 mg.
 

Na čo myslieť pred kúpou kávy?

1. Kupujte len kávu, ktorá je hermeticky zabalená. To znamená, že je uskladnená v špeciálnom obale s ventilom, ktorým sa dokáže dostať vzduch smerom von, dnu však nie. Po otvorení je vhodné ju skladovať vo vzduchotesnej nádobe. Správne skladovanie predlžuje životnosť kávy.

2. Je možné, že v zimných mesiacoch vám zachutí káva inej chuti ako cez teplé letné dni. Preto skúšajte nové chute, kým si nenájdete tú „svoju“.

3. Ak kupujete mletú kávu, zistite si hrúbku mletia a pre aký typ prípravy je vhodná.  

4. Káva s označením 100 % Arabica má spravidla nižší obsah kofeínu než ostatné druhy. 


Pri výbere zrnkovej kávy... 
...sa môžeme stretnúť so zmesami 100 % Arabica, ktoré bývajú zväčša tie najdrahšie, potom s exkluzívnymi kávami výraznej chuti s veľmi malým podielom kvalitnej Robusty a nakoniec s talianskymi zmesami, určenými na klasické espresso či cappuccino. 

S_217_02_A7.jpg

 

Pri výbere mletej kávy...
...dbáme na druh mletia. Rozlišujeme tri typy – hrubé, stredné a jemné. Každé z nich je určené pre iný typ prípravy. Jemné mletie je vhodné do profesionálnych kávovarov, alebo do domácich pákových. Nahrubo zomletá káva sa hodí do tlakových kávovarov. Stredné mletie je akýsi kompromis, teda možno ju použiť univerzálne. Pôvodne je však určená do prekvapkávacích kávovarov. 

69927413ffe8c655d8409ac3a34cc99c_74509_2_upravené.jpg

Kávu z čerstvo zomletých kávových zŕn si môžete doma vychutnať vďaka elektrickému mlynčeku na kávu gorenje SMK150B s možnosťou nastavenia individuálnej jemnosti mletia. Nôž aj nádoba na mletie je vyrobená z kvalitnej nerezovej ocele. Nájdete ho v dvoch prevedeniach – v bielej a čiernej farbe.
 

Prehľad najlepších káv
Kvalita, chuť a aróma kávových zŕn závisí najmä od miesta pestovania, spôsobu zberu a spracovania. Toto sú výnimočné a zároveň najdrahšie kávy sveta: 


Kopi Luwak
Cibetková káva pochádza z Indonézie, no nezbiera sa na kávových plantážach. Nech to znie akokoľvek neuveriteľne, kávové zrná sa získavajú z trusu malých mačkovitých šeliem – cibetiek, ktoré žijú v džungli na Bali, Jáve a Sumatre. Tie sa živia kávovými čerešňami, pri výbere sú však náročné a jedia iba tie najkvalitnejšie plody. Kávové zrná prejdú ich tráviacim traktom neporušené, dochádza tam však k istému druhu fermentácie. A tak káva získa výraznú, silne korenistú chuť s arómou čokolády, karamelu a pomaranča. Káva je vzácna a drahá, pretože ročne sa jej pozbiera iba niekoľko sto kilogramov. 


Jamaica Blue Mountain
Pravá jamajská káva sa pestuje výlučne vo vysokej nadmorskej výške až do 1200 m. n. m. Na jej prípravu sa vyžaduje väčšie množstvo kávových zŕn než pri iných druhoch kávy, čo ešte zvyšuje jej cenu. Pravá Jamaica Blue Mountain s certifikátom pravosti má vyváženú, harmonickú, ovocnú chuť.


Kona Kai
Medzi najlahodnejšie kávy na svete patrí aj káva Kona Kai. Je pestovaná na vulkanickej pôde sopky na havajských plantážach. Ideálne poveternostné podmienky tu vytvárajú kávu špičkovej kvality s jedinečnou vôňou a orieškovou príchuťou. 

Viac informácií nájdete na www.gorenje.sk 
Pozn.: pri použití informácií z tohto materiálu prosíme uviesť ako zdroj Gorenje Slovakia alebo www.gorenje.sk

 

Všeobecné informácie o skupine Gorenje

Skupina Gorenje je jedným z popredných európskych výrobcov domácich spotrebičov s viac ako 60-ročnou históriou. Všetky domáce spotrebiče sú založené na inovatívnych technológiách, dizajne a energetickej úspornosti. Do skupiny Gorenje patria značky Gorenje, Asko, Atag, Pelgrim, Upo, Mora, Etna a Körting. Spotrebiče vyrábané pod týmito značkami zvyšujú kvalitu života užívateľov až v deväťdesiatich krajinách sveta.

Hlavnou oblasťou podnikania skupiny Gorenje je segment domácností, ktorý zahŕňa výrobu veľkých a malých domácich spotrebičov, kúrenia, vetrania a klimatizácie a rôznych služieb súvisiacich s domácnosťou, vrátane dizajnu.

Spoločnosť Gorenje má sídlo v Slovinsku, pričom je zo všetkých slovinských spoločností najviac orientovaná na zahraničné trhy. Až 95 % jej produkcie smeruje na export. V roku 2013 pre skupinu Gorenje pracovalo 10 639 zamestnancov, ktorí vytvorili celkový obrat vo výške 1,24 mld. eur. 

Viac informácií na www.gorenje.sk a www.gorenje.com 

 

Kontakt pre médiá
Katarína Weberová
Key Communications, s. r. o.
mobil: +421 948 636 393

 

Galéria

 

 

 

 

[späť]

Poštová 1, 811 06 Bratislava, Tel./Fax: +421 02 54 64 24 69, keycommunications@keycommunications.sk

Copyright © 2010 keycommunications. Všetky práva vyhradené.