Aktuality

2014-03-04

Citlivá rekonštrukcia starej zástavby

 

Radový dom z tridsiatych rokov minulého storočia prešiel pred tromi rokmi rozsiahlou rekonštrukciou. Zostalo len pár nosných múrov, pribudlo druhé poschodie a dispozícia sa dočkala zásadnej zmeny v pôdoryse. Majitelia si splnili sen o modernom dome, ktorý však zvonku rešpektuje pôvodnú výstavbu.

Dom našich majiteľov bol postavený ako prvý, keď v roku 1930 začala na poli pri prašnej ceste okresného mesta výstavba rodinných domov. Postupne, samozrejme, prechádzal rôznymi úpravami, ale tej najrozsiahlejšej sa dočkal v rokoch 2011 až 2012. Stavba bola obnažená až na nosné múry a aj niektoré z nich boli úplne odstránené. V dome sa vždy nachádzali dve bytové jednotky, na prízemí a na prvom poschodí. Pri rekonštrukcii sa opätovne využil aj podkrovný priestor, ktorý však nie je obytným podkrovím v pravom zmysle slova, pretože miestnosti majú plnohodnotnú výšku a presvetľujú ho klasické fasádne okná.

 

Súkromie pre dve rodiny

Spoločný vstupný priestor na prízemí rozdeľujú sklenené posuvné dvere na zádverie, odkiaľ je vchod do šatne, a spojovaciu chodbu. Z nej vedú dvere do malej kúpeľne pre hostí, ďalšia samostatná miestnosť slúži aj ako šatňa, ale časom z nej bude relaxačná izba, napríklad s rotopedom. Za tretími dverami sa nachádza byt majiteľov. Z pôvodného 2 + 1 vznikol rekonštrukciou jeden veľký obytný priestor, ktorý plynule prechádza do jednotlivých obytných zón: na obývaciu časť nadväzuje jedáleň s bielou kuchynskou linkou a za posuvnými dverami z mliečneho skla sa ukrýva špajza. Z malej haly sa vchádza do kúpeľne, spálne a pracovne. Na spálňu ešte nadväzuje zimná záhrada plná zelene, ktorú rodina celoročne využíva, a ako sám majiteľ hovorí, je to najobľúbenejšie a najfrekventovanejšie miesto z celého domu.

Byt na prvom poschodí patrí babičke, ktorá v dome vyrastala. K dispozícii má tiež veľký obytný priestor spojený s kuchyňou, jedálenským a obývacím kútom, z ktorého vedú francúzske dvere na terasu. Hoci aj jej domácnosť dostala úplne novú a veľmi súčasnú tvár, cíti sa tu príjemne a s výsledkom rekonštrukcie je nadmieru spokojná. Určite k tomu prispieva voľba prírodných materiálov a mäkký kontrast bielej farby s hnedými odtieňmi dreva. V novom interiéri nezostalo z pôvodného vybavenia takmer nič, až na obrazy v pozlátených rámoch, ktoré kontrastujú s moderným interiérom. „Mnohé sme vyhádzali, ale tieto reprodukcie vyzerajú pekne a páčia sa nám práve tie rámy. Obrazy, ktoré visia u babičky, dokonca maľoval jej manžel. Nebol to žiadny akademický maliar, ale maľovanie bolo jeho koníčkom," hovorí majiteľ.

 

Čiernobiele kráľovstvo pre dcéru

Z podkrovného priestoru vznikol plnohodnotný obytný priestor, kde má svoje kráľovstvo šestnásťročná dcéra. Jej obľúbenkyňou je Audrey Hepburn. Práve éra päťdesiatych rokov, filmy s touto šarmantnou herečkou a nádych Paríža udávajú farebný tón a ladenie celému interiéru. Tvár Audrey zdobí steny nielen v izbičke, ale aj v kúpeľni. Zariadeniu dominuje jednoduchá čiernobiela kombinácia, miestami akcentovaná fialovými detailmi.

Dcéra obýva druhé poschodie, ktoré vzniklo z pôvodného podkrovia, a jej čiernobiely priestor prechádza celou hĺbkou domu. V časti smerom do ulice má svoju pracovňu, veľkú šatníkovú skriňu a klávesy, na ktorých si občas rada zahrá. V časti bližšie do záhrady sa nachádza slečnina oddychová zóna s pohodlnou leňoškou a veľkou posteľou. V budúcnosti možno tento priestor predeliť a vytvoriť tak dve samostatné izby. Všetko je na to pripravené, čo dokazujú napríklad dvoje vstupné dvere.

 

Sami sebe architektmi aj dizajnérmi

Obaja manželia vyštudovali stavebné inžinierstvo, ale pracujú v ekonomickej sfére. Hoci svoju pôvodnú profesiu nikdy nevykonávali, majú zmysel pre detail, radi si veci vymýšľajú a dokážu svoje predstavy zakresliť na papier. Rekonštrukciu aj následné zariaďovanie interiéru teda vzali vo veľkej miere do vlastných rúk. „Na úplnom začiatku sme prizvali na spoluprácu architekta. Jeho zásluhou došlo k dispozičným zmenám, ktoré vyhovujú súčasným trendom bývania, pričom vonkajší vzhľad rešpektuje okolitú zástavbu. Nechceli sme narušiť určitú vizuálnu harmóniu ulice," vysvetľuje majiteľ.

Samotná rekonštrukcia trvala takmer presne jeden rok . V novembri 2011 sa majitelia nasťahovali do neďalekého prenájmu a na začiatku decembra nasledujúceho roka už boli späť v novom. Majiteľ priznáva, že sa do prác pustili trochu narýchlo, v čase, keď ešte neboli celkom hotové výkresy stavebnej časti. Avšak ako stavba bežala, s manželkou sa už pustili do zariaďovania budúcej dispozície. „Mali sme všetko celkom dobre vymyslené a rozvrhnuté, pretože dispozícia bola hotová. S nábytkárskou firmou sme potom vytvorili koncepciu vzhľadu interiéru a postupne dorábali detaily, materiály alebo farby," spomína pán majiteľ. Napríklad čiernobielu kúpeľňu pre dcéru kompletne navrhoval on, ostatné izby riešila manželka. A rovnaká súhra panovala aj pri zariaďovaní zvyšku domu. Všetok nábytok je teda vyrábaný na mieru podľa želania a predstáv majiteľov, ktorí technické detaily konzultovali s nábytkársku firmou. A vďaka precíznej práci nábytkárov sa podarilo vytvoriť maximálne funkčný a príjemný interiér.

 

Veľkorysé presvetlenie

Dom je presvetlený veľkým množstvom okien. V prízemí tvorí dominantu dlhý rad okien, ktorý sa lomí v neštandardnom uhle 135 stupňov. „Chceli sme maximálne presvetliť tú prostrednú miestnosť. Od začiatku som vedel, aké okná chcem. Venoval som veľa času zhromažďovaniu informácií o technických parametroch a profily Eforte od spoločnosti Inoutic boli pre mňa jasnou voľbou. Je to aj o pocitoch, tejto značke dôverujem a nepochybujem o tom, že parametre, ktoré uvádzajú sú reálne," vysvetľuje majiteľ.

Kvôli svojej požiadavke na trojité zasklenie potreboval okna s veľkou stavebnou hĺbkou. Dom totiž leží v lokalite pomerne zaťaženej hlukom. Neďaleko od domu vedú dva hlavné cestné ťahy, za záhradou je frekventovaná železnica a nízko nad domom prelietavajú lietadlá z blízkeho letiska. Okná teda musia mať aj dobré zvukovo-izolačné vlastnosti, a to okná z profilov Eforte dokonale spĺňajú. Navyše sú pomerne subtílne a pohľadovo tak spĺňajú predstavy majiteľa.

Hoci dom nie je v pasívnom štandarde, kombinácia tepelno-izolačných vlastností okenného profilu Eforte s trojitým zasklením (súčiniteľ prestupu tepla oknom je iba Uw 0,8 W/m2 . K) tieto parametre spĺňa. Okná, ako kritická časť obálky domu, tak dosahujú špičkové parametre.

 

Najobľúbenejšie miesto v dome

Zimná záhrada tu stojí asi päť rokov, a nie je teda výsledkom nedávnej rekonštrukcie. Je celá presklená, vrátane strechy, na ktorej sú inštalované posuvné rolety kvôli tieneniu. Nezávislé podlahové vykurovanie temperuje priestory v zimných mesiacoch na 15 stupňov, aby tam prežila krásna vyrastená zeleň. „V tomto období zimnú záhradu, pochopiteľne, moc nevyužívame, ale to sa týka tak dvoch mesiacov okolo Vianoc, kedy si človek radšej v obývačke páli sviečky a počúva koledy," hovorí majiteľ. Keď začne svietiť slniečko aj bez pomoci vykurovania sa teplota ľahko vyšplhá na 25 stupňov. Zimnú záhradu rodina plnohodnotne využíva od februára do novembra a bez nej si svoj život vôbec nevie predstaviť. Práve tu sa odohráva spoločenský život, stolovanie či relaxácia.

Rekonštrukcia tohto radového domu je milou ukážkou toho, že aj predstavy o modernom spôsobe bývania sa dajú citlivo zakomponovať do pôvodnej uličnej zástavby. Z vonkajšej časti tak dom rešpektuje ráz mestskej časti a interiéry zodpovedajú želaniam majiteľov.

 

 

 

 

 

[späť]

Poštová 1, 811 06 Bratislava, Tel./Fax: +421 02 54 64 24 69, keycommunications@keycommunications.sk

Copyright © 2010 keycommunications. Všetky práva vyhradené.